Avgjørelsen om at et dyr skal avlives er ofte tung og smertefull for eier og pårørende. For oss et det viktig å tilrettelegge denne dagen på best mulig måte for eier og dyret. Om man trenger en samtale eller rådgivning før avgjørelsen om avliving tas, så kan vi bistå med dette.
Hvordan foregår en avliving?
For at dyret ikke skal føle seg forlatt til fremmede, krever vi at noen som kjenner dyret følger det så lenge det er praktisk mulig. Vi gjør vårt beste for å organiserer dagen slik at det er mest mulig ro i klinikken. Rommet vi bruker har en avslappende atmosfære og det er installert en bakdør. På denne måten kan man få gå rett inn på rommet uten å møte andre dyr og mennesker, om dyret skulle bli stresset og urolig på venterommet. Om man har en hunden som er redd for å komme inn i klinikken og/eller veterinær, kan en fin løsning være å gi en beroligende sprøyte i bilen. På denne måten kan hunden sovne i kjente omgivelser uten «klinikklukt» og fremmede. Dyret trenger ikke være på konsultasjonsbordet, og vi har tepper og pledd dyrene kan få slappe av på om man ønsker dette.
Prosedyren
Dyret vil få en beroligende sprøyte slik at den sovner/slapper av. Dette tilsvarer den injeksjonen de får før f.eks. en operasjon. Vi ønsker at det første sprøytestikket skal være så lite ubehagelig som mulig. Det er derfor viktig med godbiter og kos i perioden før, under og etter stikket. Når dyret slapper godt av og ikke enser omgivelsene, settes det en overdose med narkosemiddel intravenøst, eller rett innenfor bukhinnen. Dyret sovner på denne måten fredelig inn.
Vi krever at den som kjenner dyret er med på den første delen til dyret slapper godt av. Det er etter dette valgfritt om man ønsker å være med dyret resten av prosessen, deler av den eller om man ønsker å gå. Noen ønsker også å forlate rommet før den siste injeksjonen, for så å komme inn igjen når dyret har sovnet inn. Etter avlivingen kan man få være med dyret så lenge man ønsker. Noen synes det er tungt å møte andre mennesker og dyr etter avlivingen, slik at man kan få gå ut bakveien om man ønsker dette.
Hvem kan være med?
Vi tilrettelegger avliving til de forskjellige behovene. Det vil si at alle som ønsker kan få være med. Dette gjelder også barn.
Hva skjer etterpå?
Etter at dyret har sovnet inn og eier/ledsager har gått, så pakkes det pent vekk og legges på et fryserom før det sendes til kremering. Vi bruker Kremo AS som krematorium og disse tilbyr både felles- og separat kremering.