Akutthjelp etter åpningstid:  +47 62 45 63 00

Ny vaksineanbefaling av valp og kattunge

Høsten 2024 kom det en ny nasjonal og internasjonal vaksineanbefaling for valp og kattunge

Ny vaksineanbefaling for hund og katt – Hva betyr det for ditt kjæledyr?

Hos Trysil Dyreklinikk er vi opptatt av å gi ditt kjæledyr den beste mulige beskyttelsen mot sykdommer. En viktig del av dette er vaksinasjon, og nylig har den internasjonale veterinærorganisasjonen WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) oppdatert sine anbefalinger for vaksinasjonsregimer. Endringene er basert på ny forskning om maternal antistoffer, og vi ønsker å informere deg om hvordan dette påvirker vaksinasjonsplanene for valper og kattunger.

Hva er maternale antistoffer, og hvorfor er de viktige?

Maternale antistoffer er antistoffer som valper og kattunger får fra moren gjennom morsmelken de første dagene etter fødsel. Disse antistoffene gir et midlertidig immunforsvar, som beskytter det nyfødte dyret mot sykdommer mens det utvikler sitt eget immunsystem.

Imidlertid er ikke mengden maternale antistoffer lik for alle individer. Det kan variere betydelig fra valp til valp og kattunge til kattunge, avhengig av faktorer som morens immunstatus og hvor mye antistoffer som overføres gjennom morsmelken. Dette betyr at noen valper og kattunger har høyere nivåer av maternale antistoffer enn andre, og derfor kan noen få en sterkere beskyttelse mot sykdommer i de første ukene av livet.

 

Hvordan påvirker maternale antistoffer vaksinasjon?

Forskning har vist at de maternale antistoffene ikke bare beskytter mot sykdommer, men også kan hindre vaksinene fra å virke effektivt. Når et dyr får vaksine før disse antistoffene har blitt svekket nok, kan vaksinen rett og slett ikke få samme effekt. Derfor er det viktig å vaksinere på riktig tidspunkt, når de maternale antistoffene er tilstrekkelig lave for at kjæledyrets eget immunsystem kan reagere på vaksinen.

De nye vaksinasjonsanbefalingene

For å sikre at valper og kattunger får maksimal beskyttelse mot sykdommer, har WSAVA oppdatert sine vaksinasjonsretningslinjer basert på denne forskningen. Hos Trysil Dyreklinikk følger vi nå et vaksinasjonsregime som tar hensyn til varierende nivåer av maternale antistoffer, og vi har tilpasset planen for forholdene i vårt område:

  • 8 uker: Første vaksine

  • 12 uker: Andre vaksine

  • 16 uker: Tredje vaksine

  • 6 måneder: Boostervaksine

  • 12 måneder: Årlig påminnelse/vaksine

Geografiske forskjeller i vaksinasjonsprogrammer

Det er viktig å merke seg at vaksinasjonsanbefalingene kan variere avhengig av geografiske forhold. Vaksinasjonsprogrammet vi følger på Trysil Dyreklinikk er tilpasset forholdene i vårt område, der sykdomspresset generelt er lavere sammenlignet med mer urbane områder. I regioner med høyere sykdomspress, som større byer eller enkelte områder i utlandet, kan vaksinasjonsprogrammene være mer intensive. Dette kan innebære flere booster-vaksiner eller tidligere vaksinering for å møte det høyere smittepresset.

Hos oss er vaksinasjonsplanen laget for å beskytte ditt kjæledyr på best mulige måte, men vi anbefaler alltid å følge råd fra lokale veterinærer hvis dere skal reise til andre deler av Norge eller utlandet, ettersom vaksinasjonsbehovet kan være annerledes der.



Hvorfor er vaksinering så viktig?

Vaksinasjon er en av de viktigste tingene vi kan gjøre for å beskytte kjæledyrene våre mot alvorlige og potensielt dødelige sykdommer. Sykdommene som vaksinene beskytter mot – som valpesyke, parvovirus, leverbetennelse (adenovirus) og kennelhoste hos hund, samt calicivirus, rhinotrakeittvirus og panleukopenivirus hos katt – kan være livstruende.

Hos hund:

  • Valpesyke er en alvorlig virusinfeksjon som kan føre til nevrologiske skader og død. Det finnes ingen spesifikk kur for valpesyke, og det kan raskt bli dødelig for valper.
  • Parvovirus er et ekstremt smittsomt virus som forårsaker alvorlig diaré, dehydrering og kan føre til døden, spesielt hos unge valper.
  • Leverbetennelse (adenovirus) kan forårsake alvorlig leverskade, og sykdommen kan utvikle seg raskt og være dødelig hvis den ikke behandles.
  • Kennelhoste er en svært smittsom luftveisinfeksjon som kan være ubehagelig og alvorlig, spesielt for unge, eldre eller syke dyr.

Hos katt:

  • Calicivirus kan forårsake luftveisinfeksjoner og munnsår, og kan være spesielt alvorlig for kattunger eller eldre katter med svekket immunforsvar.
  • Rhinotrakeittvirus (feline herpesvirus) er en av de vanligste årsakene til øvre luftveisinfeksjoner hos katt og kan føre til alvorlige symptomer som nysing, rennende øyne og neseblod.
  • Panleukopenivirus er et svært smittsomt virus som forårsaker blodmangel, oppkast, diaré og ofte død, spesielt hos kattunger.

Vaksinasjon beskytter mot disse sykdommene, som i mange tilfeller kan føre til alvorlige helseskader eller død. Vaksinene gir dyrene våre et sterkt immunforsvar som kan hindre at de blir syke, og de er en investering i et langt og sunt liv.


Hva betyr dette for deg som dyreeier?

Hos Trysil Dyreklinikk tilpasser vi vaksinasjonsplanene etter den nyeste forskningen, slik at ditt kjæledyr får den beste beskyttelsen. Vi anbefaler at du følger vår vaksinasjonsplan for valper og kattunger, men vi tar også hensyn til eventuelle individuelle behov ditt kjæledyr måtte ha.

Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon om vaksinasjon, og for å avtale en time for vaksinering. Vi er her for å sikre at ditt kjæledyr får den beskyttelsen det trenger for å leve et langt og sunt liv!

Klikk her for mer informasjon om den nye forskningen og anbefalingen til WSAVA

Del dette

Lær mer om dyrene

Husker du Grommit?

I 2018 fikk Grommit en akutt allergisk reaksjon som endte med alvorlig pyodermi. Han kom daglig til klinikken for behandling, og overlevde heldigvis dette grusomme

Reise med kjæledyr

Skal du ha med dyret til utlandet på ferie? Da er det viktig å huske på reglene som gjelder. Kontakt veterinæren i god tid før